​CARNAVAL TE HAPERT, KEMPENOPTOCHT FEEST VAN VERBROEDERING

Door Karen Nijst (Kahlo Websites Hapert)

Het kan verkeren … ook al ben ik van origine een Maastrichtse, toch ben ik erg onder de indruk van de Kempenoptocht die jaarlijks wordt georganiseerd in Hapert, m’n dûrpke.  Het is gewoon heel anders dan ik gewend was!

Dé Champions League der optochten

De KempenOptocht werd in 1989 voor het eerst georganiseerd door c.v. De Pintewippers en is inmiddels uitgegroeid tot de ‘Optocht der Optochten’. Jaarlijks trekken zo’n 35 groepen door de straten van Hapert en de kleurrijke praalwagens met de vrolijk uitgedoste loopgroepen zijn een lust voor het oog. Dat kan ook niet anders, want hier wordt een jaar lang naar toe geleefd. De vele deelnemers werken een seizoen intensief samen om van hun wagen een kunststuk te maken waarbij technische vaardigheden ontplooid worden. En is het eenmaal zo ver? Dan is het één groot feest. Er wordt gelachen, gezongen en gedanst. Als toeschouwer hoef je je geen muurbloempje te voelen, want de deelnemers betrekken het publiek! Of je nu wil of niet 🙂 De een na de andere act wisselt elkaar af en van het publiek wordt veelal assistentie verlangd.

KempenOptocht 2017, CV “Ge wit mér nooit” -Een Onsje meer.
met op de achtergrond de Sint-Severinuskerk

Hieronder vind je nog 3 tekeningen -met commentaar.
Editie 2018, 2019 en 2020

MINIMAAL 1000 PUNTEN!

De beste wagens en groepen eindigen allemaal met méér dan duizend punten, 1100 is het hoogst haalbare aantal!
En ook al gaat het bij de KempenOptocht om het winnen, ook de verbroedering speelt een grote rol. Er wordt al maanden van tevoren begonnen met het bouwen van de wagens. Opa’s, oma’s, buren, vrienden en bekenden, iedereen helpt een handje.
Winnen is één ding, maar het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat de Kempenoptocht een spektakel blijft voor de vele toeschouwers.

KempenOptocht 2018, 30e editie

Koud, maar weinig wind en af en toe laat de zon zich zien. Het ideale weer voor de meer dan duizend toeschouwers en de bonte stoet aan wagens en loopgroepen.

Uitslag 2018:
1e plaats: JV ‘t B(r)ouwersgilde – IN DUN OLLIE
Op de tekening:
CV De BrassersVeldhoven – Carnavalskrakers (7e plaats) en JV de Barbiertjes “Googlen”

 

KempenOptocht 2019, 31e editie

Ook in 2019 zag ik vele mooi afgewerkte, kleurrijke carnavalswagens aan mijn oog voorbij trekken.  Er was storm voorspeld en de deelnemers kregen de  waarschuwing om extra voorzichtig te zijn. Maar van een harde wind was nauwelijks sprake en zelfs de zon liet zich even zien. 36 vriendengroepen pronkten die dag met hun wagens. Zoals ‘Beter leven? Beter Levend!’ van VG De Lollebollen  die zongen over de vleesconsumptie: ‘Ik hak, hak, hak, want slager is mijn vak‘. Vervolgens probeert het ‘vee’ te ontsnappen.

De beste groep uit de regio was: CV De Mouwers, met  ‘Getuigen gezocht’.
Verder ‘Kiep on Smiling’, van CV Krek wak wo (19e plaats) en rechts “Speed-date” van CV de Broemies.

 

KEMPENOPTOCHT 2020, ‘KICKSTARTER’ VOOR HET CORONAVIRUS?

Het was nog even spannend of er überhaupt een optocht zou zijn op maandag de 24e. De grote optocht in Eindhoven was de zaterdag ervoor afgeblazen vanwege de voorspelde harde wind. Maar de organisatie achtte de weersomstandigheden toch veilig genoeg. In totaal reden achttien wagens met de optocht mee.

Deelnemers en publiek lieten zich door de slechte weersvoorspellingen het plezier niet ontnemen. Helaas lijkt alles erop te wijzen dat we hiervoor een hoge prijs hebben moeten betalen …

De groep B(r)ouwersgilde uit Reusel had veel werk gemaakt van het thema ‘luchtvaart’. Zie tekening.
Met twee vliegtuigen en een complete luchthaven op een aanhanger won de maatschappij ‘Ordinairlines’ met glans!
“Bedankt voor het vliegen met ORDINAIRLINES. We hopen dat je snel nog een keer komt!” is te lezen op de website van het B(r)ouwersgilde.
Dat is ietwat ironisch omdat kort daarna door de snelle verspreiding van het coronavirus, verschillende landen besloten om hun luchtruim op slot te zetten.

 

De Hapertse Gaoper filosofeert nog steeds over alles wat er aan hem voorbij trekt. Ik heb hem maar even een mondkapje opgezet. Zie Hapert tekenimpressie van een dorp in de Kempen.

CORONA WERPT SCHADUW OVER CARNAVAL

Met de kennis van nu lijkt het erop dat carnaval 2020 en de wintersport de grootste boosdoeners zijn geweest bij de verspreiding van het coronavirus. Over het algemeen wordt aangenomen dat het virus zich in Nederland voor het eerst snel heeft verspreid in Noord-Brabant.  Het Brabants carnaval lijkt een ‘kickstarter’ voor het coronavirus. Daarnaast kan ook de slechte luchtkwaliteit in het noordoosten van Brabant een rol hebben gespeeld, maar voor dat verband bestaat geen hard bewijs.

VACCIN

UPDATE OKTOBER 2020
Volgens minister Hugo de Jonge mogen grotere evenementen pas weer georganiseerd worden als er een vaccin is. Vandaar dat je redelijkerwijs mag verwachten dat de carnavalsdagen in 2021 op veel plaatsen geruisloos voorbij zullen gaan. Grootschalige evenementen zijn niet toegestaan. Kleinere binnen-activiteiten zijn momenteel aan zoveel regels gebonden, dat de spontaniteit ver te zoeken is. En mogelijk zijn mensen te bang om de drukte weer op te zoeken?

WAT NU? 

UPDATE DECEMBER 2020
Verenigingen zitten momenteel nog vol vragen, bleek tijdens een bijeenkomst van de Brabantse Carnavals Federatie (BCF), waaraan meer dan honderd afgevaardigden van carnavalsverenigingen deelnamen. Zo vroegen velen zich af hoe de regels er in februari uit zullen zien en of het überhaupt mogelijk zal zijn om fysieke activiteiten te organiseren.

Artikel in de ‘Dit jaar geen Carnaval-gids 2021’ van carnavalsvereniging ‘de Pintewippers‘.

UPDATE FEBRUARI 2021
Van 6 t/m 21 februari organiseert de Commissie KempenOptocht in het ‘Burgemeester Wouterspark‘ een expositie met foto’s van carnavalswagens en creaties uit het verleden. Ook zullen er drie van mijn tekeningen te zien zijn!

Het zal in ieder geval een uitdaging worden om een nieuwe carnavalstekening 2021 te maken, denk ik. Maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Reageren?

Mail je reactie via mijn contactformulier! Ik zal z.s.m. reageren.
Je kunt natuurlijk ook reageren via het reactieformulier onderaan!

 

KempenOptocht In Beeld

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik graag én zo vaak mogelijk. De laatste jaren steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan vaak gebruik van Iphone foto's, echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsnedes. Ook combineer ik vaak verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
En voor wie het leuk vindt, sinds september 2021 vind je me ook op Getekend Maastricht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.