Hapert, een dorp in de Kempen.
Noord-Brabant (gemeente Bladel).

Met de onderwerpen:

Hapert | Oude jongensschool | Haopertse Gaoper | Winkels
Kempenoptocht | BoerenMert | SINT-SEVERINUSKERK

Zoals je ziet teken ik graag en veel. Omdat ik het ook leuk vind om animaties te maken, vind je hierboven een volledig getekende digitale tour door ons dorp Hapert, onze tuin en woonkamer (waar ik het liefst teken). Klik op de potloodjes voor meer info of voor een pop-up.

In 2003 verruilde ik Maastricht voor Hapert. Mijn flat moest wijken voor de A2-tunnel en de Groene Loper;
voor mijn werk was ik toch al veel op de weg te vinden en daarnaast was ik verliefd geworden op Bart, een Brabander uit Roosendaal. De relatie bleek goed uit te pakken en alle tekenen wezen erop dat een nieuwe fase in mijn leven was aangebroken.

Inmiddels ben ik -alhoewel de Brabantse taal niet echt machtig –  aardig gesetteld en geïntegreerd. Desondanks zal Maastricht altijd ‘Mien stad’ blijven, maar Hapert is inmiddels m’n dûrpke geworden. Hieronder lees je er meer over.

hapert Hapert?

Hapert werd in 710 Heopardum genoemd.

De naam is later verbasterd tot Happaert, Happert en wat mij betreft hadden ze het daarbij gelaten… Het heeft mij namelijk heel wat hoofdbrekens gekost toen ik mijn domeinnamen wilde claimen, want zeg nu zelf: webdevelopment  hapert’ klinkt niet erg aantrekkelijk.

Toeristisch

Het dorp telde in 2018 5.456 bewoners, en is dus niet erg groot. Toch is er best veel te doen, waarschijnlijk ook omdat Hapert gelegen is in hartje Kempen, een bosrijke omgeving waar de bewoners het Bourgondische leven niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als ik naar de Jumbo ga, op de markt in Hapert, tref ik er altijd toeristen die op de fiets, of te voet, de omgeving aan het verkennen zijn.
En ook al ben ik van origine een Maastrichtse, toch ben ik erg onder de indruk van de Kempenoptocht die jaarlijks wordt georganiseerd.

Oude jongensschool 

Op diezelfde markt ligt ook de ‘Oude Jongensschool’, zie tekening.
Het gebouw stamt uit het jaar 1936 en heeft in eerste instantie dienst gedaan als jongensschool en later als gemengde school

Eenmaal geregistreerd als inwoner van Hapert, gemeente Bladel, kon je mij hier vaak vinden, omdat het pand dienst deed als openbare bibliotheek.
De boeken hebben ondertussen plaats gemaakt voor een keur aan Italiaanse hoogstandjes sinds ‘restaurant/wijnbar DiVino’ er is gehuisvest, en vandaar dat je mij hier nu minder vaak zult treffen. Dit ligt niet aan het restaurant, want de keren dat wij er zijn gaan eten, zijn ons bijzonder goed bevallen.
Maar ja, boeken lenen is goedkoper 🙂

Het beeldje op de tekening is van brons en is gemaakt door Pierre van Leest.  Het beeldt een vrouw uit die een boek leest en het heeft dus alles te maken met de voormalige openbare bibliotheek.
Misschien moeten we ons nu maar voorstellen dat zij Divino’s menukaart raadpleegt?

 

‘Haopertse Gaoper’ een beeld van Niek van Leest

Haopertse Gaoper

Aan de andere kant van de markt vind je de ‘Haopertse Gaoper’ een beeld van Niek van Leest dat in 1978 werd geplaatst en een man laat zien die aan de kant staat en filosofeert over wat er aan hem voorbij trekt. De gaoper is een bijnaam voor de inwoners van Hapert omdat ze vaak in gedachten verzonken, zouden kijken naar wat er te zien is in hun omgeving. Iets wat mij bijzonder aanspreekt alhoewel ik de eerste Gaoper nog moet ontmoeten.  Ze zijn best spraakzaam hier 😉

De Hapertse Gaoper tijdelijk met mondkapje…

De naam ‘Gaoper’ heeft volgens Wikipedia ook een historische verklaring. In de 18e eeuw woonde in De Kuil te Hapert een handelaar die bloedzuigers verkocht aan doktoren in Zuid-Nederland en België die ze weer gebruikten om koorts te genezen.
Hapert was in die tijd dus een soort medisch centrum met een zeer speciale apotheek waarboven traditiegetrouw een ‘gaper’ hing met een grote grimas op zijn kop omdat het medicijn veelal vies smaakt. Of, in dit geval, omdat je bloedzuigers toch het liefst niet aan je lijf ziet lebberen.

Geef mij dan maar de eerste uitleg.

Winkels in Hapert

​Hapert was vroeger verre van welvarend. En omdat de arbeiders niet altijd werk konden vinden moesten zij vaak hun toevlucht nemen tot de armenkas.
Tegenwoordig is dit anders omdat Hapert langs een drukke weg ligt tegenover een groot bedrijventerrein waar ook de thuisbasis van de VDL Groep te vinden is.
De industrie heeft welvaart gebracht hoewel Hapert klein is gebleven.
Toch vind je hier verschillende goede restaurants, zoals het hierboven genoemde ‘Divino’ en de ‘Bamboo Inn’.
En ook qua winkels is het aanbod weliswaar niet groot, maar meer dan je mag verwachten van een relatief klein dorp.

Op de afbeelding zie je het pand waar wijnhandel Hendriks gevestigd is (tijdens een héle warme zinderende zomerdag) en waar je terecht kunt voor een heerlijke wijnproeverij!
Verderop in de straat ligt ‘Verf en Advies Woning” : Lemmens Hapert.
Persoonlijk breng ik ook graag een bezoek aan kledingzaak ‘Straatman Mode’ – zie tekening bovenaan (direct naast de Bamboo Inn).

Carnaval te Hapert: Kempenoptocht

 

Kempenoptocht 2018

De Gaopers komen tijdens de carnavalsdagen overigens behoorlijk aan hun trekken.
Iedere carnavalsmaandag wordt hier namelijk de ‘Kempenoptocht’ georganiseerd en ik ben nog steeds onder de indruk van deze grootste -en volgens mij mooiste? –  optocht in deze regio.
Jaarlijks trekken zo’n 35 groepen door de straten van Hapert. En de kleurrijke praalwagens met de vrolijk uitgedoste loopgroepen zijn een lust voor het oog. Op de wagens worden feestjes gevierd, er wordt gelachen, gezongen en gedanst.
Als toeschouwer hoef je je geen muurbloempje te voelen, want de deelnemers betrekken het publiek zoveel mogelijk.
De een na de andere act wisselt elkaar af en van het publiek wordt veelal assistentie verlangd:-) .

Begin 2018 maakte ik de tekening die bij deze tekst staat. Het is een soort compilatie met verschillende carnavalswagens en op de achtergrond een monument waar Hapert trots op is: de ‘Graanmolen’.
Tegenwoordig wordt de Hapertse molen bediend door vrijwillige molenaars. Als de wieken draaien is de molenaar aanwezig, en ik heb begrepen dat die een bezoekje wel kan waarderen!

Omdat ik meer tekeningen hoop te maken van de KempenOptocht, heb ik inmiddels een aparte blog gemaakt:

 

Boerenmert

Voor Barts verjaardag hoeven we nooit een feestje te organiseren, want iedere derde zondag van september keert Hapert voor een dag terug naar grootmoeders tijd. We kunnen ons bezoek dan trakteren op een dagje Boerenmert waar diverse oude ambachten en creaties te zien zijn zoals  oude ambachten als touwslager, boekdrukker, mosterdmaker, stoelenvlechter en meer. Voor kinderen is er een kinderboerderij met veel aaibare dieren. Ik zag zelfs hoe een kind leerde melken m.b.v. een kleine houten koe!

Bijzonder sfeervol is de presentatie van ‘Het Brabants Span’ -zie tekening onderaan. Deze vereniging zet zich in voor het trekpaard en promoot deze zachtaardige reuzen door (onder meer) het geven van  tentoonstellingen, opleidingen en shows in binnen -en buitenland. In mijn ogen levert dit fantastische taferelen op!

Video ‘Tekenaar op de Boerenmert’.

Sint-Severinuskerk te Hapert

Kempenoptocht 2019. Met op de achtergrond de Sint-Severinuskerk. Zie ook de animatie bovenaan.

Zie tekening bij deze tekst én de animatie bovenaan.

In 1918 schonk sigarenfabrikant Cornelis Claassen een perceel grond aan de kerk, om daarop een nieuwe kerk te bouwen omdat de oude te klein zou zijn. De inwoners van Hapert doneerden veel kunstwerken ter verfraaiing van het interieur.

Maar zoals dat helaas sinds enkele jaren regelmatig gebeurt, de Sint-Severinuskerk werd in de zomer van 2020 aan de eredienst onttrokken. Op zondagmorgen 14 juni, werd de laatste mis opgedragen.

Het gebouw gaat samen met de naastgelegen pastorie onderdeel vormen van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). De MFA biedt onder andere ruimte voor cultuur, de bibliotheek, de basisschool en de kinderopvang. Als alternatief voor de St. Severinuskerk zal tevens een nieuwe gebedsruimte worden opgericht maar voor de mis ‘moeten’ de inwoners van Hapert naar Bladel.

Galerie(tje)

Klik op een foto voor de vergroting, of scroll verder m.b.v. de navigatie onder deze foto’s!.

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken ik graag én zo vaak mogelijk. De laatste jaren steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan vaak gebruik van Iphone foto’s -mbv een redelijk gedateerd cameraatje-: echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsnedes. Ook combineer ik vaak verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!