Maastrichts Carnaval stelt geen moer voor zonder het Mooswief, die op zondagochtend -eerste carnavalsdag*- omhoog wordt gehesen op het Vrijthof in Maastricht.

Het Mooswief geldt als patrones van de Mestreechter Vastelaovend en is met haar mand vol poor en kuul een verre verwante van de vroegere lente-godin.

Je zou verwachten dat dit hooggeplaatste groentevrouwtje de menigte méér dan bewust maakt van het belang van gezonde voeding, maar niets is minder waar …

Hooguit wordt er wat zuurkool geserveerd bij een hotdog, maar voor de rest is het groentegehalte bijzonder laag in de carnavalsmenu’s.

Ook als drie dagen later het feest wordt beëindigd, met het naar beneden halen van ’t Mooswief … verandert er weinig. De Maastrichtenaren hebben nog een paar dagen nodig om te verwerken dat carnaval echt voorbij is.
Vandaar dat ze op aswoensdag (Asselegoonsdaggraag eerst nog ‘hieringe willen bieten’ **. 😉

Notities:
*Officieel begint carnaval op zondag, maar de meeste échte Maastrichtenaren hebben dan al lang een kater …
** Haring bijten

Binnenkort moet ik deze tekening vervangen, omdat ’t Mooswief vanaf 2019 een nieuw jurkje draagt. Ze heeft al bijna dertig jaar dezelfde outfit, maar dat is inmiddels tot op de draad versleten en dreigt uit elkaar te vallen. En een Mooswief in haar bloete koont? Dat wil je niet!” Het klèdsje is verre van goedkoop en om het geld bij elkaar te brengen, kun je voor € 5 een stukje van het oude hemd, rol of schort bemachtigen!

Meer zien -en weten- over Carnaval te Maastricht? KLIK HIER !