Mooswief, Maastrichts Carnaval Gekrabbel

door | 31 okt 2016 | Carnaval, De stad Maastricht, Karens Krabbels

Mooswief

Het Mooswief staat ook bekend als de “Patrones van de Mestreechter Vastelaovend”, en wordt op zondagochtend -eerste carnavalsdag*- omhoog gehesen op het Vrijthof in Maastricht.
Het Mooswief is met haar mand vol poor en kuul een verre verwante van de vroegere lente-godin.

Vanaf 2019 draagt ‘t Mooswief een nieuw jurkje. Ze had al bijna dertig jaar dezelfde outfit, maar dat was tot op de draad versleten en dreigde uit elkaar te vallen. En een Mooswief in haar bloete koont? Dat wil je niet!” Het klèdsje was verre van goedkoop en om het geld bij elkaar te brengen, kon je voor € 5 een stukje van het oude hemd, rol of schort bemachtigen!

Je zou verwachten dat dit hooggeplaatste groentevrouwtje de menigte méér dan bewust maakt van het belang van gezonde voeding, maar niets is minder waar …

Hooguit wordt er wat zuurkool geserveerd bij een hotdog, maar voor de rest is het groentegehalte bijzonder laag in de carnavalsmenu’s.

Ook als drie dagen later het feest wordt beëindigd, met het naar beneden halen van ’t Mooswief … verandert er weinig. De Maastrichtenaren hebben nog een paar dagen nodig om te verwerken dat carnaval echt voorbij is.
Vandaar dat ze op aswoensdag (Asselegoonsdaggraag eerst nog ‘hieringe willen bieten’ **. 😉

Klik hier voor het verslag