Sachertorte, chocolade zoet gekrabbel

door | 19 jan 2022 | Karens Krabbels

Franz Sacher bereiding Sachertorte

Fantasietekening. Franz Sacher en op de achtergrond een kok die de cake overgiet met chocolade. De ingrediënten op deze tekening vind je ook bij het recept hieronder!

Hoe een tiener één van ‘s werelds beroemdste taarten maakte

Op een avond in 1832 ontving de beroemde politicus prins Klemens von Metternich bijzonder hooggeplaatste gasten. Om indruk te maken op deze edellieden, gaf hij zijn koks opdracht om een onvergetelijk dessert te maken. Hij zei:

“Zorg ervoor dat ik mij vanavond niet hoef te schamen!”

Deze opdracht kon op geen slechter moment komen. De chef-kok was ernstig ziek geworden en ten einde raad vroeg men de zestienjarige leerling kok Frans Sacher om een nieuw dessert te maken.
Het moet niet makkelijk zijn geweest voor de tiener om dit op zo’n korte termijn te verzinnen en te maken. Daarbij wilde von Metternich geen luchtig, schuimig gebak maar een droge, compacte taart. Ga er maar aanstaan om daar iets bijzonders van te maken, lijkt mij.

Franz Sacher liet zich echter niet ontmoedigen. Hij stak de handen uit de koksmouwen en bakte een ​​chocoladetaart, sneed die in twee gelijke helften en smeerde op elke helft abrikozengelei. Daarna overgoot hij het geheel met een dikke laag vloeibare chocolade. Zo simpel, maar deze nieuwe creatie van Franz was en is nog steeds een groot succes.

To be or not to be … original

Franz Sacher vervolgde zijn carrière als chef-kok in verschillende keukens in het Oostenrijkse keizerrijk. In 1848 opende hij een winkel in Wenen waar hij wijn, delicatessen en zijn beroemde chocoladetaart verkocht.

Recept Sachertorte met getekende ingrediënten

Het ‘Originele Recept’ voor Sachertorte. De getekende ingrediënten vind je ook in mijn andere tekening van Franz Sacher

In 1840 trouwde Sacher met Rosa Wieninger en het echtpaar kreeg drie zonen. De tweede zoon, Eduard, werkte voor ‘Hofzuckerbäcker’ Demel en daar probeerde hij de Sachertorte van zijn vader te perfectioneren. Zo ontstonden er 2 varianten met het belangrijkste verschil dat bij Demel de abrikozenjam er bovenop werd gesmeerd, direct onder de glazuurlaag.

In 1876 richtte Eduard het Hotel Sacher in Wenen op – dat wereldfaam verwierf door toedoen van zijn vrouw Anna, die bekendstond als een sterke, daadkrachtige en sigarenrokende vrouw– en sindsdien wordt de originele Sachertorte in het hotel aangeboden, geserveerd met een lepel slagroom.

Dit had nog wel wat voeten in aarde, want ook Eduards oud-werkgever Demel prees zijn taarten aan als ‘Original Sachertorte’.  Eduard had het recept immers in diensttijd verfijnd en bij hen achtergelaten. Hotel Sacher protesteerde en dat was het begin van een decennialange strijd waarna een rechter uiteindelijk besloot dat hotel Sacher de originele taart mocht verkopen. Sindsdien heet de taart van het hotel ‘Original Sacher-Torte’. De verliezer mocht de taart “Demel’s Sachertorte” noemen.

Het originele recept voor de Sachertorte-taart is nog steeds topgeheim. Maar de afstammelingen van Franz Sacher publiceerden een recept dat dicht bij het echte werk ligt. Je vindt het op Sacher.com

Persoonlijk lijkt mij dat recept knap ingewikkeld dus hierbij een ander ‘Origineel’ recept ! Laat die rechtszaken maar komen 🙂

Meer over WENEN

Over Karen Nijst

Als webontwikkelaar (Kahlo Websites Hapert) zit ik veel achter de computer. Maar tijdens de vrije uurtjes teken en schrijf ik graag én zo vaak mogelijk. De laatste jaren steeds vaker op de IPAD Pro. Ik maak dan vaak gebruik van Iphone foto's, echter nooit met de bedoeling deze exact te kopiëren.
Ik vind het juist een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, compositie en uitsneden. Ook combineer ik vaak verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven (tenzij het een portret is natuurlijk). Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!
En voor wie het leuk vindt, sinds september 2021 vind je me ook op Getekend Maastricht en sinds 2022 zijn verschillende werken te bestellen op karennijst.werkaandemuur.nl/nl
Zie ik je wellicht ook op Instagram?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.